Milas Çizgi Gazetesi

“MEDENİYET SANAT VE TOPLUM…”

“MEDENİYET SANAT VE TOPLUM…”
Süt Birliği
Ahmet ŞenolTÜM YAZILARI
205 okundu Okundu
19 Nisan 2024 - 9:18
Süt Birliği

Sanatı “Belli bir medeniyetin anlayış inanış ve beğeni ölçülerine uygun olarak ifade edilmiş/ortaya çıkarılmış/icra/inşa edilmiş anlatımdır” diye tanımlayabilir miyiz acaba?

Sanatı; belli bir uygarlığın anlayışını, belli bir inancın anlayışı ya da belli bir kültürün anlayışı şeklinde de söyleyebilir miyiz?..

Her toplum kendi kültür ve inanç hayatıyla bağlantılı sanatını ortaya koyabilir. Bu da toplumun kendi sanat anlayışını ifade eder demiştik.

“Saray ve kilise/katedral uhdesinde elitist, ideolojik, teolojik biçimlendirilmiş, yaşatılmış, geliştirilmiş ve yaygınlaştırılmış olması hasebiyle ASİL sınıfın soluduğu anladığı SANAT olarak da görebiliriz dediğimiz “Batı Sanatı”, kendi kültürünü ve toplumsal değerlerini sinema, müzik resim, mimari vb. tüm sanat dallarında ortaya koyuyorsa, hatta “evrensellik” söylemiyle tüm dünya toplumlarının sosyo kültürel/ekonomik hayatının en mahrem noktalarına kadar girip rol model olabiliyorsa,

Özellikle globalleşen dünyada teknolojinin inanılmaz hızı, iletişim ve bir tuş yakınlığı eksende, binlerce yıllık tarihî ve coğrafî derinliği ve zenginliği ile “Türk İslam Medeniyet Anlayışı” çerçevesinde sanatıyla uğraş içinde olanlar mutlaka desteklenmeli…” diyerek de fikrimizi ortaya koymuştuk.

Kendi kültürünü ve toplumsal değerlerini sinema, müzik resim, tiyatro, mimari vb. tüm sanat dallarında, bize ait değer ve kavramlarla kompoze edilmiş, toplumun soluduğu, yaşadığı, yaşattığı “ASIL SANAT” ortaya konmalı geliştirmeli diye düşünüyorum.

Geleneksel olanı, yine toplumun kültürel değerleri ile yetişmiş, yoğrulmuş sanatçılar ile hem yerelde hem ulusalda ve uluslararası arenada dünyaya sunumu sağlamalıdır.

Türk halk kültürü çok zengin bir yapıya sahiptir. Bu zenginlik köklerini, tarihin derinliklerinden almaktadır.

Türkler, Sibirya’dan Balkanlara, Yemenden Hindistan’a, Çin’e kadar çok geniş coğrafyaya yayılmış bu coğrafyalarda devletler kurmuş, birçok uygarlığa etki etmiş, çeşitli uygarlıklardan aldığı kültür öğelerini de “Türk Kültürüyle” yoğurmuştur.

Bu hareketlilik “Türk Kültürünü” büyüyen ve gelişen Çınar Ağacı misali sürekli ve dinamik kılmıştır. İçinde yaşadığımız tarihi dönemde bu dinamikler dünyada hareketlenmiş, çınar ağacı hem köklerinden hem dallarından filizler vermeye başlamıştır.

Halk kültürü ürünleri arasında somut olmayan kültürel tarihi miras eserleri; kulaktan kulağa, dededen toruna, ustadan çırağa, nesilden nesile söylenceler yoluyla aktarılan medeniyet meyvelerinin bütünüdür.

Türküler, ninniler, maniler, geleneksel seyirlik oyunları, ortaoyunları, gölge oyunları vb. gibi halk kültürü ürünleri, kayıt altına alınması, yaşatılıp korunması gereken   önemli sözlü kültürel miras eserlerindendir.

Binlerce yıllık medeniyetlerin bir süre var olup tükendiği, yok olduğu, kaybolup gittiği günümüzde yerel yönetimler; artık çevre sorunları, siyasi çalkantılar, güç dengeleri gibi normların dışında bölgesel, yerel, henüz dünya üzerinde yok olmamış, zarar görmüş ya da korunması gereken Kültürel Tarihi Mirasın önemine dikkat çekerek, “Somut Olmayan Tarihi Miras Eserlerini” araştırılarak, kayıt altına alınması, korunması, icrası ve inşası yönündeki projelere/çalışmalara hız vermelidir.

Kültürel miras çalışmaları ileriyi gören devlet adamlarının verdikleri destek, yerel yönetimler ve kadrolarının oluşturdukları, uzman komisyonlar tarafından çalışmalar yürütülmelidir.

REKLAM ALANI

(336x280px)

Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.
POPÜLER FOTO GALERİLER
POPÜLER VIDEO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Araç çubuğuna atla