Milas Çizgi Gazetesi

AVUKATLAR, ATA’NIN HUZURUNDA

AVUKATLAR, ATA’NIN HUZURUNDA
Süt Birliği
235 okundu Okundu
09 Nisan 2024 - 9:12
Süt Birliği
Her yıl 5 Nisan tarihinde kutlanan ‘Avukatlar Günü’ dolayısıyla Muğla Barosu’na bağlı Milas’ta mesleki faaliyetlerini sürdüren avukatlar, Muğla Barosu Milas İlçe Temsilciliği öncülüğünde düzenlenen tören için Atapark’ta, Atatürk Anıtı önünde toplandılar.

 

Baro’nun Milas Temsilcisi Av. Ozan Güngör; 2 Nisan tarihli kararla Milas Ağır Ceza Mahkemesi’nin kurulduğunu, hak aramak için başka ilçelerden medet umulan günlerin geride kaldığını belirterek kurulan Ağır Ceza Mahkemesi’nin müjdesini verdi.

Muğla Barosu Milas İlçe Temsilcisi Av. Ozan Güngör’ün tören programını aktarmasının ardından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşımız hep bir ağızdan söylendi.

Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz başta olmak üzere önceki dönem belediye başkanı Avukat Muhammet Tokat, avukatlar ve Milas Adliyesi’nde görevli bazı hakim ve savcıların da katıldığı törende konuşan Baro’nun Milas Temsilcisi Avukat Ozan Güngör şunları söyledi:

“Bugün 5 Nisan Avukatlar günü. 5 Nisanlar… Dünyanın en kadim ve saygın mesleklerinden biri olan savunmanın ve savunmanın mesleki sorunlarının, siyasal ve toplumsal meselelerin yorumlanıp, dillendirildiği gün olmasının yanı sıra, mesleğin, meslektaşın ve toplumun sorunlarıyla ilgili olarak görüş ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaştıkları gün olmasıyla da ayrı bir anlam taşımaktadır.

Bir başka deyişle, bugün aynı zamanda savunmanın hukuk adına dertleşme, çözüm üretme, kendini ifade etme ve nefes alma günüdür. Bu nedenle, yılda bir kez bu şekilde bir araya geldiğimiz bugüne katılımınız, bizler açısından ziyadesiyle kıymetlidir.

Avukatlık mesleği üzerinde birçok vasfı taşıyan çok yönlü bir meslektir. Bizler hem kamu hizmeti görürüz, hem de kendi nam ve hesabımıza çalışırız. Biz avukatlar için önemli olan, mesleğin kamusal niteliğini ön planda tutmaktır. Çünkü Avukatlık mesleği; insanın özgür olmak ve eşit yaşama, eşitsizliğe, haksızlığa, adaletsizliğe, statükoya başkaldırışı ve isyanı ile vatandaşın hakkı olanı elde etmek için ihtiyaç duyduğu yardım ve gereksinim karşısında doğmuş ve bizler yardım bekleyen bu kişilerin yanında yer almışızdır. Bu yönüyle görev ve faaliyet alanımız ve sorumluluklarımız önemli olduğu kadar da çok çeşitlidir.

Üzerine şiir yazılan nadir mesleklerdendir Avukatlık. Nazım Hikmet’in Avukatı için yazdığı şiir gibi;

“İyi günlerimde çok eller uzanır ellerime,

Resmimi, suratımı başköşeye asarlar…

Fakat demir kapıların her kapanışında üzerime,

Ardında taş duvarların her kaldığım zaman,

Ne arayan beni, ne soran…

Eeeehh, daha iyi be, bunun böyle olduğu… Minnetim ve borçluluğum yalnız sana kalsın.

İyi günlerimde benim unuttuğum insan eli. Nasılsın?”

İyi değiliz. Avukatlığın bir kamu hizmeti ve savunma unsurunun temsilcisi olduğu, bunun yanında, yargı görevi de yapan bir meslek olduğu yasalarda belirtilmesine rağmen, uygulamada avukatın yargıda ötekileştirildiği görüldüğü için iyi değiliz.

Kural olarak, yargılamanın her aşamasında iddia ve savunma makamları arasında silahların eşitliği ilkesi esas olmasına rağmen, bu ilke sadece sözde kalmaktadır. Görevimizi ifa ederken üzülerek belirtmeliyim ki, bazen kişisel kaprislerin avukat üzerinden giderildiği durumlarla da karşılaşmaktayız. Bu tutum neticesinde mesleğimizin sistematik şekilde itibarsızlaştırılması bizleri duruşma salonlarında, kalemlerde, adliye koridorlarında ve elbette hukukun, hukukçunun olması gereken hayatın her alanında saldırıya açık hedefler haline getirmektedir. Fakat tehlike altında olan avukatlar değil, halkın hak arama özgürlüğüdür. Biz avukatlar özgürüz, susmayız, korkmayız, Bizler hak ve adalet mücadelesi vermekten asla vazgeçmeyiz. Bu sebeple bu duruma zeval verecek hiçbir harekete de izin vermeyiz.

Tüm bu sorunlarımıza rağmen her ne olursa olsun, bizler hiçbir zaman ümitsizliğe düşmeyip, mücadelemize devam ediyoruz. Hukuk devleti mücadelesinde ve hukukun üstünlüğünün tesis edilmesinde etkin bir rol oynadığımızın ve gücümüzün farkındayız. Çünkü: Hukuk devletinin, adil yargılanma duygusunun ve toplumsal barışın sağlanması, cesur, bağımsız ve güçlü, bir savunma mesleğinin gücüyle orantılıdır. İnsan hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmaması, demokratik kazanımların kaybedilmemesi, hukuk devleti ilkesinden, hukukun üstünlüğünden ve evrensel değerlerden taviz verilmemesi için yılmadan güçlü bir çaba sergilemek durumundayız.

Sözlerime son vermeden önce bir hem meslektaşlarıma hem de Milas’ımıza bir müjde vermek istiyorum. 2 Nisan tarihli kararla Milas Ağır Ceza Mahkemesi kurulmuştur. Hak aramak için başka ilçelerden medet umduğumuz günler geride kalmıştır. Tüm meslektaşlarımıza ve Milas’ımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Geçmişte olduğu gibi bugünde de mücadelemizi birlikte sürdürme azim ve kararlılığımızla zor günlerin aşılacağına, Cumhuriyet ve Değerlerine, Atatürk İlke ve Devrimlerine uygun, Hukukun Üstün kılındığı, Sosyal Hukuk Devleti İlkelerinin hayata geçirileceği günlere olan inancımızı tekrarla avukatlar günümüzü kutluyorum.”

Yapılan konuşmanın ardından törene katılanlar, ellerindeki karanfilleri Atatürk Anıtı’na bırakarak, günün anısına toplu fotoğraf çektirdiler.

REKLAM ALANI

(336x280px)

Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.
POPÜLER FOTO GALERİLER
POPÜLER VIDEO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Araç çubuğuna atla