Milas Çizgi

DARBENİN 62’NCİ YILINDA 62 GAZETECİ DEMOKRASİ MÜZESİNDE BULUŞTU

DARBENİN 62’NCİ YILINDA 62 GAZETECİ DEMOKRASİ MÜZESİNDE BULUŞTU
Süt Birliği
103 okundu Okundu
27 Mayıs 2022 - 13:53
Süt Birliği

27 Mayıs Darbesi’nin 62’inci yılı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Muğla Bölge Müdürlüğü tarafından Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nde düzenlenen etkinlikte Aydın, Muğla ve Denizli’de görev yapan 62 gazeteci bir araya geldi.

Cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesinin ardından idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes, vefatının 62. yıldönümünde,  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Muğla Bölge Müdürlüğü’nün hazırladığı “62. Yılında 62 Gazeteci Demokrasi Müzesi’nde” programıyla anıldı. Menderes’i tanıyan isimlerin anılarını paylaştığı program, duygu dolu anlara sahne oldu.

“62’nci yılında 62 Gazeteci Demokrasi Müzesi’nde” adıyla düzenlenen etkinliğe, Devlet eski Bakanı Prof. Dr. Yüksel Yalova, Koçarlı Kaymakamı Ersin Tepeli, Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Sezgin Sağun, BİK Denizli Şube Müdürü İdris Cirit, BİK Aydın Şube Müdürü Nuri Gülen, BİK Muğla Şube Müdürü Muharrem Mermertaş, Müze Müdürü Özay Özhan, Müze Uzmanı Bircan Kayacan, ünlü yönetmen Yüksel Aksu, il ve ilçelerin cemiyet başkanları ve gazetecilerin yanı sıra sağlığında Adnan Menderes’in Özel Kalem Müdürü olan Mustafa Şevket Tarı, çiftlik kahyası Münevver Çıkrık, köylüsü Orhan Demir ve koruma polisi Asım Civan katıldı.

Adnan Menderes Demokrasi Müzesi açılış etkinliğinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Muğla Bölge Müdürü Sezgin Sağun yaptığı konuşmada amaçlarının merhum Başbakan Adnan Menderes ile ilgili olguların, hakikatlerin bilinirliğini arttırmak olduğunu ifade etti.

Adnan Menderes Müzesi’nin demokrasi vurgusu yapan, demokrasiye müdahalenin ne kadar acı sonuçlar doğurduğunu bilgi ve belgelerle ortaya koyan bir müze olduğunun altını çizen İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Sağun, “Müzeyi ve merhum Başvekil Adnan Menderes’in sağlığında onunla iletişim kuran çok değerli büyüklerimizin aramızda olması büyük anlam taşıyor.

Başkanlığımızın Pozitif İletişim Kampanyasına katkı sunacak ve medya mensuplarına haber kaynağı sağlayacak bu etkinlik Adnan Menderes Müzesinin tanıtılmasına ve merhum Başvekil Adnan Menderes ile ilgili farkındalık oluşturulmasına vesile olacağına inanıyoruz” dedi.

“MÜZE, KOÇARLI’NIN TANITIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR”

Etkinlikte Koçarlı Kaymakamı Ersin Tepeli ve Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan Adnan da Menderes Müzesi’nin ilçenin tanıtımına çok büyük bir katkı sağladığını belirtirken, sinema yönetmeni Yüksel Aksu ise Adnan Menderes’in hayatı ile ilgili bir film çekiminin gündemde olduğunu söyledi.

Müze ile ilgili bilgileri paylaşan Adnan Menderes Demokrasi Müzesi Müdürü Özay Özhan resmi açılışı yapılan müzeyi faaliyete geçtiği ilk günden itibaren toplam 45 bin 809 kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Özay Özhan, “Bu mirası gelecek nesillere aktarmak için çalışacağız.

90 dönüm araziye yapılan müze alanında 2 adet tescilli yel değirmeni, 8 adet yöresel ürün satış yeri, Roma dönemine ait köprü restorasyonu, uygulamalı restoran ve 800 metre kare büyüklüğünde üç katlı müze binası yer almaktadır” dedi.

Yönetmen ve senarist Yüksel Aksu da rahmetli yönetmen Tunç Başaran’ın, kısa konuşmasında Menderes’in sinemasını ve filmlerini yapmayı hayal ettiğini belirtti.

ESKİ BAKAN YALOVA’DAN YASSIADA MAHKEMELERİ SUNUMU

Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nde düzenlenen “27 Mayıs Darbesi’nin 62’inci Yılında 62 Gazeteci” buluşmasında Eski Bakan Prof. Dr. Yüksel Yalova ‘Yassıada’daki Yargılamalar’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yüksel Yalova yaptığı sunumda 1960 darbesinin başlangıcının 1946 ve 1950’deki seçimlere kadar gittiğini belirterek, 1950’deki seçimlerde bu seçimi iptal edelim diyenlerin ve rahatsız olanların darbeye giden süreci buradan başlattıklarını ifade etti.

Yalova, Yassıada mahkemelerinin uydurulmuş, icat edilmiş mahkemeler olduğunu ifade ederek, adalet duygusundan yoksun olunduğunu dile getirdi.

ANILARINI ANLATTILAR

Ayrıca Adnan Menderes’i sağlığında gören Özel Kalem Müdürlüğünü yapmış Mustafa Şevket Tan, kâhyalığını yapmış Münevver Çıkrık, korumalığını yapmış Asın Civan ve köylüsü Orhan Demir de özel davetliler olarak etkinliğe katılarak, anılarını ve yaşadıklarını paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından besteci Fahir Atakoğlu’na yaptırılan ’15 Temmuz Destanı’ adlı albümünün İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Sezgin Sağun tarafından Yüksel Yalova’ya takdim edilmesi ve gazetecilerin Müze Uzmanı Bircan Kayacan eşliğinde müzeyi gezmesiyle etkinlik sona erdi.

REKLAM ALANI

(336x280px)

Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.
POPÜLER FOTO GALERİLER
POPÜLER VIDEO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.