Milas Yörük – Türkmen Kültür Derneği tarafından organize edilen şenlik Türk Halk Müziği Korosu ve Orkestrası eşliğinde Türk Halk Müziği Gecesi ile başladı. İlçe merkezinde gerçekleştirilen temsili yörük göçü, davul zurna sesleri eşliğinde Milas sokaklarında tur atan yörükler, renkli görüntüler oluşturdu. Derneğin bu seneki etkinliğinin konusu “deprem ve doğa olaylarına karşı Yörüklerin tedbirleri” olarak belirlendi.
Milas Yörük – Türkmen Kültür Derneği tarafından organize edilen Yörük Şenlikleri çoşku ve etkinliklerle dolu dolu geçti. Şenliğin ilk gün programı saat 21.00’de Atatürk Kültür Merkezi’nde Türk Halk Müziği Korosu ve Orkestrası eşliğinde Türk Halk Müziği Gecesi ile başladı.
Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, kurum amirleri ve vatandaşların ilgiyle takip ettiği program saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşımızın seslendirilmesiyle başlayıp, Milas Yörük-Türkmen Kültür Derneği Başkanı Mevlüt Kiriş’in günün önem ve anlamını belirten konuşması ile devam etti.
Bu seneki etkinliğinin konusu “deprem ve doğa olaylarına karşı Yörüklerin tedbirleri” olduğunu ifade eden Dernek Başkanı Kiriş konuşmasında, “Ekim ayından bu yana özverili çalışmanın sonucunu hep beraber keyifle seyredeceğize inanıyorum ki güzel bir gece olacak. Öncelikle koro şefimize, orkestramıza, koro ekibimize, dernek yönetim kurulu üyelerimize ve siz değerli misafirlerimizi ayrı ayrı teşekkür ederim.
6 Şubat sabahı ülkemiz acı bir deprem felaketi ile uyandı 50 bin civarında vatandaşımız vefat etti, binlerce vatandaşımız evsiz kaldı.
Allah rahmet eylesin acılı ailelerine sabırlar diliyoruz. Mekanları cennet olsun. Devletimiz büyük, milletimiz yardımsever olduğu için hep birlikte yaralar sarılmaya çalışıldı. Evsiz kalanların evleri yeniden inşa ediliyor bu sebeple derneğimizin bu seneki etkinliğinin konusunu “deprem ve doğa olaylarına karşı Yörüklerin tedbirleri” olarak belirledik.
Bu konuda tabii ki deprem uzmanı veya diğer afetlere karşı uzmanlığımız yok ilerleyen zamanlarda inşallah konunun uzmanlarıyla beraber bir panel yapmayı planlıyoruz. Ancak biz Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği olarak bu etkinliğimizde bir farkındalık yapıp olayları tekrar gündeme getirmeyi düşündük. Bu nedenle geçmişte Yörükler nasıl yaşar nerede yaşar, konularında bilgi vermek istiyorum.
Yörükler keçi kılından yapılmış, ıstarlarla dokunmuş ve özellikle akrep gibi zehirli böceklerin üzerinde gezemediği 3 direkli 8 bağı bulunan kılçadır içinde yaşarlar. Kılçadır mutfağı, yatak bölümü, yüklüğü aynı ortamda bulunan kışın sıcak yazın serin olan ve yağmuru geçirmeyen bir yapıdır. Tabii ki günümüz şartlarında çadır ortamında yaşamak zor. Ancak deprem anında herkes Kızılay çadırlarında yaşadı ve hala yaşayan depremzedelerimiz var. Ayrıca Milas belediyemiz Hatay bölgesine başkanımızın talimatıyla 50 adet kılçadır desteğinde bulundu. Başkanımıza duyarlılığı için teşekkür ederiz.
Yörüklerin konakladığı yerlere yurt denir. Yurt sözcüğü öztürkçede bir kelime olup Orhun yazıtlarında da geçmektedir. Yurtlarını güne yamaç, dereye yataklarından uzak, su kaynaklarına yakın dağın kuytu yamaçlarına, selsularının ulaşamayacağı, özellikle çam ağaçlarından mesafeli, rüzgarın sert estiği dereler tepelerden uzak yerleri seçerler.
2011 yılında kurulmuş olan derneğimizin aslında anlatmak istediği tam konuda buydu. Geçmişimizden günümüze gelerek değişimde aslında ne kadar özümüze bağlı kalabildiğimizdi. Modern ve daha rahat yaşamanın aslında ne kadar tehlikeli olduğunu son yıllarda yaşadığımız bütün ülkeleri de etkileyen deprem, sel, yangın ve salgın hastalıklar gibi felaketin geçmişimizden kopmanın ve tedbirsiz davranmanın bir sonucu olduğunu düşünüyorum.
Doğal gıdalardan uzaklaştık, dayanıklı evler yapmadık, dere yataklarına ve dere ağızlarına evler inşa ettik, ormanlarımızı bilinçsizce tahrip ettik, daha lüks ve gösterişli yaşamak adına ormanları katlettik. Dağlardan Zümrüt mücevher gibi taşları çıkartıp ya takı yapıp kutlandık ya da evimizin merdivenlerini balkonlarını süsledik. Bir tarafı güzelleştirirken bir tarafı tahrip ettik. Bu doğanın bize değil geleceğimize çocuklarımıza torunlarımıza lazım olduğunu unuttuk. Sonuç olarak herkesin üzerine düşer tek görev yeşilliği sev doğayı koru sloganıyla yola çıkıp israftan uzak yaşamak ve tedbir almak olmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Kiriş’in konuşmasından sonra program kapsamında Sakarya Ortaokulu Çok Sesli Çocuk Korosu, Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği üyesi Mustafa Kiriş, denetim kurulu başkanı Refik Bozkurt sahne aldı. Öğrencilerin ve dernek üyelerinin performansları izleyiciler tarafından beğeni topladı. Dernek Başkanı Mevlüt Kiriş ile oğlu Alptuğ Kiriş’in davul şovu da geceye renk kattı.
Dibekdere İzzet Özcan Ortaokulu öğrencileri tarafından roman dans gösterisi, Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği Türk Halk Müziği Orkestrası, koro ekibi, Nuri Göçmen ve Zafer Özkan’ın sahne performansı ile gece son buldu.
Yörük Göçü İlgi Gördü
Milas Yörük – Türkmen Kültür Derneği tarafından organize edilen şenliğin ikinci gün programı kapsamında temsili olarak yörük göçü yapıldı.
Dernek binası önünden başlayan Temsili Yörük Göçü Yürüyüşüne Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, MHP Milas İlçe Başkanı Cüneyt Akar, CHP Milas İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya, MHP Milas Belediye ve Muğla Büyükşehir Belediye Meclis üyesi İlhan Şimşek, Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar, Milas Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Mehmet Çoban ve Mahalle Muhtarları, Menteş Mahalle Muhtarı Bayram Arıcı, Emek Mahalle Muhtarı Mevlüt Kara, Ahmetçavuş Mahalle Muhtarı Ayhan Demirçivi, Hisarbaşı Hocabedrettin Mahallesi Muhtarı Vasfi Selçuk, İlçe Gençlik Spor Müdürü Durmuş Tayfun Uslu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, İlçe Gençlik Merkezi Müdürü Aşkın Binbir, Kızılay Milas Şube Başkanı Ayşegül Semerci Güneş ve Kızılay gönüllüleri, Muğla Yörük Oabaları Derneği Başkanı Orhan Akcan ve Üyeleri ile Seydikemer Yörük Türkmen Kültür Derneği Başkanı İsmail Uzunoğlu, Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği Kurucu Başkanı Mehmet Kara ve dernek gönüllüleri ve vatandaşlar katıldı.
Dernek binası önünde bir süre eğlenen yörükler, Salı Pazarı önünde esnafdan ve vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
Milas kent merkezinde davul zurna grubu eşliğinde tur atan yörükler, zaman zaman durarak yöresel oyunlar oynadı. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ‘ın da bazen oyunlara eşlik ettiği Yörüklerin temsili göçünü gören vatandaşlar, fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi. Temsili yörük göçü, Atapark Meydanı’nda Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın da eşlik ettiği harmandalı ve yöresel oyunların oynanması ile sona erdi.
Başkanlığını Mevlüt Kiriş’in yaptığı Yörük Türkmen Kültür Derneği’nin şenliği, akşamında ise Milas Amfi Tiyatro’da Toy Gecesi (Halk Oyunları Gecesi) ile sona erdi.
Girişlerin ücretsiz olduğu gecenin sunuculuğunu Gülay Yılmaz yaptığı gecede, sipsi ustası İsmail Peynirci, halk oyunları ekibi, Ezgi Sanat Merkezi yıldızlar halk oyunu ekibi, Muğla Yörük Obaları Derneği halk oyunu ekibi sahne aldı.
Bu etkinliklere katılım oldukça fazla olurken MHP Muğla İl Başkanı Oğuz Akarfırat’ta etkinkliklere il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ile katılım sağladı…
Burada kısa bir konuşma yapan Dernek Başkanı Mevlüt Kiriş özellikle bu tür etkinliklerin yapılmasında katkıda bulunan ve destek veren Mustafa Yalçın YILMAZ, Mehmet KİRİŞ, İlhan ŞİMŞEK, Huriye-Mustafa ARAYCI, Ahmet ARICI, Ahmet KARABIYIK, Fatih Mehmet GÜNGÖREN, Pelin KARA ve PİDE LİMANI PİDE İŞLETMESİ kurumları ile dernek üyelerine ayrı ayrı teşekkür etti.
Etkinliklerin her iki gününde katılım ve katkı verenlere Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke ile birlikte teşekkür belgesi ve destek verenlere plaket verildi.