Milas Çizgi Gazetesi

“ÜRETEN BİREYLER OLARAK YAŞAMAK İSTİYORUZ…”

“ÜRETEN BİREYLER OLARAK YAŞAMAK İSTİYORUZ…”
Süt Birliği
140 okundu Okundu
03 Haziran 2023 - 18:19
Süt Birliği

Görme Engelliler Muğla Şube yönetimi, Milas basını ile kahvaltıda bir araya gelerek, karşılaştıkları sorunları bir kez daha yerel yöneticilere, sorunların çözümü konusunda destek istediler. Eski Şube Başkanı Mehmet Özdemir ve mevcut Şube Başkanı Metin Polat; “Sadaka değil, istihdam edilerek üretime katkıda bulunmak, dört duvar arasında değil, sokakta toplumla bütünleşen bireyler olmak istiyoruz” dediler.

 

Milas Belediyesi’ne ait Şehir Parkı’ndaki Restaurantta gerçekleşen kahvaltıya Türkiye Görme Engelliler Derneği Muğla Şubesi’nin eski başkanı Mehmet Özdemir, mevcut şube başkanı Metin Polat, yönetim kurulu üyeleri, basın mensupları ve Zafer Partisi eski Muğla İl Başkanı ve 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde partisinden Muğla Milletvekili Adayı olan Ünal Yiğit ve eşi de katıldı.

“SADAKA DEĞİL, İSTİHDAM EDİLEREK ÜRETEN BİREYLER OLMAK İSTİYORUZ”

Kahvaltı etkinliğine katılan basın mensuplarına hoş geldiniz diyen ve bir araya gelinme sebebini tanışma ve bundan sonraki süreçte görme engellilerin talep ve beklentilerini yerel yöneticilere ulaştırmada birlikte çalışma ortamı oluşturma olarak açıklayan derneğin Muğla Şube Başkanı Metin Polat, sözü kendisinden önceki şube başkanı Mehmet Özdemir’e bıraktı.

Ülke genelindeki tüm engelliler gibi Muğla’da da görme engelliler olarak birçok sorun yaşadıklarına dikkat çeken Özdemir; “Bildiğiniz gibi 14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerine Zafer Partisi’nden Muğla Milletvekili Adayı olarak katıldım. Aklımda hiç siyaset yokken yaklaşık bir yıl önce Muğla merkezde görme engellilerle ilgili bir çalıştayın yapılmasına katkıda bulunan ve bugün de aramızda olan dönemin İl Başkanı Sayın Ünal Yiğit ile başlayan dostluğumuz ve birlikte çalışma isteğimiz aday olmamdaki en büyük nedendir. Böylelikle görme engellilerin sorunlarını yerelde ve genelde sürekli gündeme getirmek ve çözümüne katkıda bulunmaktı. Neticede milletvekili seçilmedik ancak siyasi çalışmalar sırasında tüm ilçeleri dolaşarak, yerel yöneticilere sorunlarımız aktarma fırsatı bulduk.

Bu çalışmalara seçim sonrası kaldığımız yerden devam edeceğiz. Çünkü sorunlarımız dağ gibi birikti, çözüm bekliyor. Özellikle ulaşımda yaşadığımız sorunlar gerçekten çok ciddi bir noktada. Toplu taşıma araçlarını kullanan şoför arkadaşlarımızın bizlere dilenci muamelesi yapmasından sıkıldık artık. Bindiğimiz araçlarda bize ‘laf sokmalar, imada bulunmalar’ bizleri üzmekle kalmıyor, yaşama hevesimizi yok ediyor. Oysa biz kanunlardan doğan haklarımızı kullanmaya çalışıyoruz. Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Aksine, istihdam edilerek üretmek ve toplumla içiçe yaşayarak sosyalleşmeyi arzu eden bireyleriz. Bizlere uygun çalışma koşulları ve gereken araç-gereçler sağlandığında bizler her türlü görevi yapmaya hazırız.”

“DÖRT DUVARA MAHKUM OLMAK İSTEMİYORUZ”

Evde bakım ücreti adı altında devletin ödediği 4 bin lira bir ücret var. Eğer görme engelli evinden dışarıya çıkar ve sokakta dolaşırsa ‘kendi başına yaşama yetisi var’ denilerek bu ücret kesiliyor. Dolayısıyla görme engelliler bu nedenle sokağa çıkmaktan korkuyor. Bu düzenlemenin gözden geçirilmesini istiyoruz.

Kaldırımlarda rahatça yürüyebileceğimiz bir düzenlemenin yapılmasını, kamu binalarına erişimde kolaylık sağlanmasını istiyoruz. Örneğin okul yaşına gelmiş görme engellilerin Muğla’da eğitim alabileceği bir okul yok. Dolayısıyla bu öğrencileri çevredeki illere yönlendiriyoruz.

Sağlık kuruluşlarında da benzer sorunlar yaşıyoruz. Bildiğiniz gibi muayene için randevu alıyor ve ilgili sağlık kuruluşuna gidiyoruz. Muayene için gelen hastalar, muayene odalarının kapısındaki monitörden kendilerine sıranın gelip gelmediğini takip ediyor. Tamam da biz görmüyoruz. Eğer tek başımıza hastaneye gittiysek, her konuda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bu konuda Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ile görüştük ve sıra numaralarının cep telefonlarımıza mesaj olarak gelmesini istedik ancak bir sonuca ulaşamadık” diyerek yaşadıklarını sorunları basın mensuplarıyla paylaştı.

“BİR KEZ DAHA YEREL YÖNETİCİLERE ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ”

Özdemir’in ardından mevcut şube başkanı Metin Polat ise önümüzdeki yıl Mart ayında yapılacak yerel seçimleri hatırlatarak; “Her seçim döneminde adaylar bizlere dönük vaatlerde bulunurlar ancak seçim sonrası bu sözler unutulur.

Elbette bazı sorunlarımızın çözümü genel iktidarla yani kanun düzenlemeleriyle mümkün ancak büyük bir çoğunluğu yerel yönetimlerin çözeceği sorunlardır. Az önce belirtildiği gibi kaldırımlarda yürümemizi kolaylaştıracak düzenlemeler, bizlere dönük daha fazla sosyal etkinlikler, ulaşımda sağlanması gereken kolaylıklar, öğretmen olmam nedeniyle özellikle okullarımızda görme engelli çocuklarımızın eğitim görmelerini sağlayacak ortamın hazırlanması gibi taleplerimizin dikkate alınmasını bekliyoruz.

Milas’ta bir okulda görev yaparken, okul idaresinden bir bilgisayar istedim, 4 yıl bu isteğim geri çevrildi. Sonradan yeni bir okul müdürü geldi de isteğim yerine getirildi. Bunu, anlatmamdaki neden, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı çağın gereklerine uygun eğitimli bir birey olarak yetiştirmemiz gerektiğini vurgulamak içindir.

Muğla şubesi olarak, başta Milas olmak üzere tüm il genelinde görme engellilerin sorunlarına çözüm üretmek, engelli bireyleri toplumla bütünleştirme ve birer sosyal birey, üreten, kendisine, ailesine ve ülkesine hizmet eden bireyler olmasını sağlama adına çeşitli etkinliklerle farkındalık yaratacak ve bu konuya dikkat çekeceğiz” diyerek katılan basın mensuplarına teşekkür etti.

“SIĞINMACILARA VERİLEN ÖNEM, BİRAZ DA KENDİ İNSANIMIZA VERİLSİN”

Kahvaltıya katılan Zafer Partisi eski Muğla İl Başkanı ve seçimlerde 1’nci sıra milletvekili adayı olan Ünal Yiğit ise, seçim çalışmaları sırasında il genelinde engellilerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekmeye çalıştıklarını belirterek; “Bu konuya dikkat çekmeye devam edeceğiz. Milyonlarca sığınmacıyı bağrına basan, onlara her türlü kolaylığı sağlayan mevcut iktidar, biraz da kendi ülkesinin insanına baksın. Yaptıklarıyla yetinmeyip, kendi insanımızın yaşamını kolaylaştıracak çözümler üretsin. Öte yandan yerel yöneticilerimizden aynı yaklaşımı bekliyoruz” dedi.

REKLAM ALANI

(336x280px)

Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.
POPÜLER FOTO GALERİLER
POPÜLER VIDEO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Araç çubuğuna atla