Milas Çizgi

SEÇİMLERE AZ KALA YAPILAN SİYASET

SEÇİMLERE AZ KALA YAPILAN SİYASET
Süt Birliği
Müfit DemirkolTÜM YAZILARI
54 okundu Okundu
04 Nisan 2023 - 12:33
Süt Birliği

Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan karar sonucunda netleşti. 31 Mart cuma günü itibarıyla seçimlere 44 gün kaldı. Seçimler 14 Mayıs Pazar günü saat 08.00’de başlayacak ve 17.00’de sona erecek.

Gerek iktidar da bulunan siyasi parti, gerekse muhalefet olarak oluşturulan cephede ki siyasi partiler büyük bir telaş içinde savaş veriyorlar.

Gönül isterdi ki hem iktidar partisi hem de muhalefet partileri seçimlerin arifesinde ülkemize yakışır bir biçimde, mertçe ve adilane bir biçimde  birebirlerini suçlamadan , efendice yarışsınlar.

Ama bütün bunlara rağmen ülkemizde başımıza gelmiş olan büyük bir felaket olan deprem ve bu  depremde olan olaylar bu siyasi partilerin, seçmenlerini ikna edebilmeleri (!) için kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaları da ülkemizde ki siyaset denilen ortamın acınacak olan  kalitesini göstermektedir.

Biribirlerinin  mekanlarının kurşunlanmasına varan bir biçimde, bu siyaset meydanını sanki çapulcu, azılı haydutlar gibi işgal etmeleri de hiç de hoş değildir.

Bir yanda iktidar partisinin gerici yandaşlar edinmesi, diğer taraftan muhalefet partilerinin kendi aralarında dahi birbirlerini  suçlarmış gibi bir tavır takınmaları toplumumuz tarafından nefretle karşılanmaktadır.

Seçim bu şartlar içinde yapılmamalıdır.

Ne zaman bu siyasiler, yapmak istediklerini mantıklı bir şekilde kamuya duyurabilmelerini sağlayabilirlerse, gerek kendilerine, gerekse muhatabı oldukları , karşı düşüncelerde ki siyasi partilere karşı..

İşte o zaman ülkemiz için hayırlısı olacak  olan genel seçimler yapılmalıdır.

Seçimler nasıl olur?

Milletvekili genel seçimleri, beş (5) yılda bir, 600 üyeli Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne üye seçmek için, nispi temsil sistemi ile yapılır. Bir parti mecliste sandalye elde etmek için, ulusal düzeyde oyların en az %7’sini almalıdır. Küçük partiler, büyük partilerle ittifak kurarak seçim barajından muaf tutulabilir. Demokrasi doğrudan demokrasiye yakınlığı anlamında gerçekten demokrasi olur. Herhangi bir seçim de bunu sağladığı anlamda demokratik bir seçimdir. Bu ülkede demokrasi en çok uygulandığı zamanda bile yarım, hatta çeyrektir.

“Demokrasi” deyince bir toplumda insanların herhangi birinin aklına gelen ve başkalarının da öğrenip kabul etme ve üzerine yaşamı inşa etme gizli gücünü (potansiyelini) taşıyan her düşüncenin öncelikle serbestçe ifade edilebilmesini, örgütlenebilmesini ve herhangi bir temsil platformunda tüm benzerleriyle birlikte ve “doğrudan demokrasi” ye yakın oranda  temsil edilmesidir.

Demokrasinin temeli, her türlü düşüncenin ifade ve kendini gerçekleştirme özgürlüğü ve katılımcılıktır.

Temsili bir demokrasi modelinde temsil etmeye aday olanların, onların temsil edeceği kesimlerin oylarıyla belirlenmesi, herhangi bir müdahaleden bağımsız ve tam demokratik bir seçim sürecinin yaşanması, yani propaganda ve kamuoyunu etkilemede tam bir eşitliğin sağlanması, seçmenlerin de kendilerini temsil edeceği kişileri doğrudan ve özgürce seçebilmelerine olanak tanınması, bu bağlamda hiç bir düşüncenin seçimin tümü göz önüne alındığında temsilcisiz kalmaması, bir seçimi “demokratik” kılan unsurlardır.

Haydutlukla, birbirlerinin aile yapıları ile, birbirlerini kurşunlayarak, çamur (!) atarak bir noktaya varılmayacağı bilinmelidir.

Adil ve demokratik bir şekilde seçimlerin  yapılması halkımızın genel isteğidir.

REKLAM ALANI

(336x280px)

Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.
POPÜLER FOTO GALERİLER
POPÜLER VIDEO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.