Milas Çizgi Gazetesi

Çiğ süt litre fiyatına yüzde 47’lik artış üreticiyi rahatlatacak

Çiğ süt litre fiyatına yüzde 47’lik artış üreticiyi rahatlatacak
Süt Birliği
109 okundu Okundu
01 Aralık 2021 - 12:40
Süt Birliği

Ulusal Süt Konseyi tarafından soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatının 8 Aralık itibariyle 4 lira 70 kuruş olarak belirlenmesiyle üreticinin bugün için rahatlayacağını ifade eden Türkiye Süt Üreticileri Merkezi Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, üreticiyi memnun eden fiyat revizyonu kararının anlamını yitirmemesi için girdi maliyetlerindeki artışın baskılanması ve üreticilerin desteklenmeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

Üretim maliyetlerinde yaşanan artış sebebiyle toplanan Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu,  1 Temmuz – 31 Aralık tarihleri arasında geçerli olmak üzere 3 lira 20 kuruş olarak belirlenen kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını, 8 Aralık tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 47’lik artışla 4 lira 70 kuruş olarak belirledi.

Toplantının ardından yapılan duyuruda; soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatının (çiğ süt destek primi hariç) 4,70 lira olarak belirlendiği, soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında; 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A Sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacağı açıklandı.

Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için yaklaşık 7 kuruş fark uygulanacağını duyuran Ulusal Süt Konseyi’nin, çiğ sütün üretim maliyetinde öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar vereceği belirtildi.

FİYAT REVİZYONU SÜT ÜRETİCİSİNE NEFES ALDIRACAK

Üretici ve sanayi temsilcilerinin katılımıyla toplanan Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu’nun kararlarını değerlendiren Türkiye Süt Üreticileri Merkezi Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, üretimdeki girdi maliyeti artışı sebebiyle süt üreticilerinin zor günler geçirdiğine dikkat çekerek, soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatına yapılan yüzde 47’lik artışın üretici kanadında memnuniyet yarattığını söyledi.

Yaşanan sancılı süreçte üreticilerin sorun ve taleplerini ilgili mercilere titizlikle aktardıklarını, sürekli temas ve pariteyi korumak adına takip halinde olduklarını söyleyen Başkan Gezgin, “Yeni fiyat uygulamasının tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek, üreticilerin sorun ve taleplerine duyarlı olan, süt fiyatlarındaki memnun eden revizeyi destekleyen başta Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye, tüm çalışma ekibine ve sanayicilere, üreticiler ve şahsı adına teşekkür etti.

GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ AŞIRI ARTIŞ BASKILANMALI

Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatına yapılan yüzde 47’lik artışın anlamını koruyabilmesi için girdi maliyetlerindeki aşırı artışa “Dur!” denilmesi gerektiğine vurgu yapan başkan Gezgin, Türkiye için büyük fedakarlıklarla üretim yapan üreticilerin emeğinin karşılığını alabilmesi, sürdürülebilir üretimin kesintiye uğramaması için girdi maliyetlerindeki aşırı artışın baskılanmasının büyük önem taşıdığını ve üreticinin en önemli talebinin bu olduğunu belirtti.

Başkan Gezgin, “Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin girdi maliyetleri içerisinde önemli bir paya sahip olan yem fiyatlarındaki aşırı artışa müsaade etmeyeceklerini söylemesi, yem regülasyon çalışmaları ve yem bitkisi desteğiyle ilgili açıklamaları, özellikle yem fiyatları ve girdi maliyetleri konusunda endişeleri bulunan üreticilerimiz için çok değerli ve anlamlı. Sektörü ayakta tutan devlet desteklerinin ve teşviklerin pozitif yönde devam etmesiyle birlikte sektördeki istikrarın sağlanacağına, üretimin ve kalitenin artacağına inancımız tamdır.” diye konuştu.

“KALİTELİ BAZLI ÜRETİM MODELİ İÇİN HAZIRIZ”

Milas Süt Birliği üyesi üreticilerin kaliteli süt üretimi yapabilmesi için Birlik olarak birçok alanda destek sağladıklarını kaydederek, bu alanda altyapı ile yetişmiş insan istihdamını her geçen gün geliştirdiklerini söyleyen Başkan Gezgin, kalite bazlı üretim hedefi hakkında şunları kaydetti:

“Artık soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında; 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A Sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacak. Biz beklenen bu yeni döneme hazırlandık ve üreticilerimizi de bu yönde destekledik. Şimdi kalite kriteriyle teşvik alacak olan üreticilerimizin milli ekonomiye daha fazla katkı sunmasını sağlayacak. Milas Süt Birliği olarak savunduğumuz bu uygulama için hazırlıklarımızı tamamladık, yeni döneme hazır giriyoruz. İlçemize bağlı Selimiye Mahallesi’nde Ege Bölgesi’nin sayılı tesisleri arasında gösterilen Çiğ Süt Yenileşim Merkezimiz, sütte kalite için düzenli numunelerle testler yaparak kaliteyi koruyor.  Milas Süt Birliği üyeleri, yatırımlarımız ve çalışmalarımız sayesinde kalite bazlı ödeme sistemine sorunsuz bir şekilde geçecek. Yeni fiyat revizesinin, kalite bazlı dönemin tekrardan tüm üreticilerimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

REKLAM ALANI

(336x280px)

Anasayfa Sağ Bloka Esnek veya Sabit ölçülerde SINIRSIZ reklam alanını şablon olarak ekleyebilirsiniz. Şuan örnek olarak sadece 2 reklam kullanıldı.
POPÜLER FOTO GALERİLER
POPÜLER VIDEO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.

Araç çubuğuna atla